Adó 1%

18KOZ_18486403107_Esöemberek_Szüleinek_Dunaújvárosi_Egyesülete_750858755081412

Kategória: Uncategorized | Adó 1% bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fuss velünk… fuss értünk…

Kategória: Uncategorized | Fuss velünk… fuss értünk… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Meghívó közgyűlésre

Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete

Dunaújváros Gerle u. 2.

Meghívó közgyűlésre

Tisztelt Tagtársak!

Meghívlak benneteket 2019. május 24-én (péntek) 16,30 órára az MMK 106 termében megtartásra kerülő közgyűlésünkre.

Napirendi pontok:

  • elnökség beszámolója
  • 2018. évi számviteli beszámoló és közhasznúsági jelentés elfogadása
  • 2019. évi tagdíj mértékének meghatározása
  • 2019. évi munka- és költségvetési terv elfogadása
  • Nap háza – Hold udvara Rekreációs Központ további működtetésével, értékesítésével kapcsolatos ügyek
  • egyebek

Ha a közgyűlés a megjelent és szavazatra jogosult tagok számát tekintve határozatképtelen, a megismételt közgyűlést aznap 2019. május 46-én 17,00 órakor megtartjuk a fent meghirdetett helyen az MMK-ban. Felhívjuk a tagtársaink figyelmét, hogy a megismételt közgyűlés kizárólag az eredeti napirendi pontok tekintetében a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Megjelenésedre feltétlenül számítunk!

Dunaújváros, 2019. május 08.

                                                                                                                      Böhm Attila

                                                                                                                               elnök

Kategória: Uncategorized | Meghívó közgyűlésre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az autisták esetei mind különböznek egymástól

Az autizmus betegség-csoportban nincsenek éles határok. Az ilyen gyerekeket, felnőtteket nevelő családokban sem kellene lennie.

Tavaly ünnepelte működésének huszadik évfordulóját az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete, amelynek titkára, Kálmánné Tóth Mária büszkén szögezte le tegnapi beszélgetésünk alkalmával, hogy az egyesületet alapító családok a rendkívüli terhelés hatására sem hullottak szét, együtt vannak, és ebben minden bizonnyal szerepe volt az összetartó közösségnek is.
Annak a közösségnek, amely az elmúlt húsz évben végigkísérte egy autista generáció felnövekvését, páratlan tapasztalatokat gyűjtve ezzel, és nagyon szoros emberi, baráti kapcsolatokat kialakítva, értékeket, szellemiséget, közösséget teremtve.

Közeledik az autizmus napja: április másodika, amit a városban is többször megrendeztek 
Fotó: archív

Most elérkezett az az idő, amikor (ha nem is generációváltásra, de) a generációk bővítésére lenne szükség. A diagnosztikai módszerek fejlődésével is együtt jár az, hogy mind több Asperger-szindrómás vagy autista beteg él közöttünk, s az egyesület tagjai a fiatal családoknak is szeretnék megadni ugyanazt a támaszt, mint amit ők élvezhettek az elmúlt két évtizedben.
Ám azt tapasztalják, hogy az internet elterjedésével, „az emberi kapcsolat nélküli tudás” hozzáférhetővé válásával nagyon kevés fiatal, érintett család keresi a kapcsolatot az esőemberek szüleivel.

Kálmánné Tóth Mária, a helyi egyesület titkára 
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Igaz ugyan, hogy az ilyen betegek kezelésében, ellátásában Dunaújváros példát jelenthet akár országosan is, büszke lehet speciális intézményeire és az integrált, vagyis egészséges és autista gyerekeket együtt nevelő bölcsődéire, óvodáira, iskoláira, ami a városi és városkörnyéki családoknak óriási támogatást jelent, de a személyes kapcsolat, akár formális kötöttségek nélkül is, ennek ellenére pótolhatatlan segítséget adhat az érintetteknek.
Ezért alakították meg az egyesület keretein belül a Fiatal Szülők Klubját, ahol szívesen adnak tanácsot, vagy akár „csak” elbeszélgetnek azokkal, akik szükségét látják ennek: csak jelentkezni kell az egyesület honlapján, és akár egy kávé mellett is találkozhatnak tanácsadás, kapcsolattartás céljából.

Az autizmusról

Az autizmusnak nagyon sokféle megjelenési formája van, ezért spektrumzavarnak is nevezik. Lényegében egy idegfejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár eredete és okai ismeretlenek, kialakulásában fontosnak tűnnek a genetikai tényezők. Régebben két típusát különböztették meg: az enyhébb Asperger- és a súlyosabb Kanner-szindrómát. Ma már csak az autisztikus zavart és az Aspergert különböztetik meg.

Kategória: Uncategorized | Az autisták esetei mind különböznek egymástól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva